Podłoga w kuchni
Kuchnia jest jednym z wielu ruchliwych i eksploatowanych miejsc w domu. O wyborze podłogi w kuchni powinna decydować nie tylko estetyka, ale też funkcjonalność. Ponadto podłoga narzuca wybór mebli kuchennych.
Podłoga w kuchni jest jednym z wielu ważnych elementów na, które powinno się zwracać uwagę. To bardzo trudne zadanie, bo podłoga powinna pasować do szafek, aneksu jadalnego i salonu, jeśli kuchnia jest otwarta. Na to jak długo będziemy się cieszyć nową podłogą wpływa na prawdę wiele czynników. Jesteśmy w niej kilak razy dziennie przygotowując posiłki lub myjąc naczynia. Dlatego ważnym czynnikiem powinna być wysoka ścieralność.
Nasuwa się pytanie: z czego ma być podłoga? Wybór materiałów mamy ogromny i warto wybierać te, które nam się podobają oraz sprawdzą się przy naszym trybie życia. Tanim rozwiązanie będzie wykładzina. Ma to swoje plusy, bo łatwo ją utrzymać w czystości. Jednak wykładzina jest materiałem mniej odpornym na temperaturę oraz uszkodzenia mechaniczne.
Płytki ceramiczne, nie będą odpowiadały osobom lubiącym chodzić boso, chyba że w kuchni zostanie zainstalowane ogrzewanie podłogowe. Cieplejsze będzie drewno, ale warto zastanowić się nad polerowanym gresem, gdyż ładnie wygląda, lecz jest śliski.
Podsumowując, wybierając podłogę do tak specyficznego miejsca należy pamiętać, by zwracać uwagę na ścieralność, odporność na uszkodzenia i plamy, łatwość w utrzymaniu w czystości, wygląd i twardość.
















